- Kendiliğinden olan düşüklerin çok büyük bir kısmı embriyoda (ileride bebeği oluşturacak yapı) var olan kromozomal (genetik) anormalliklere bağlı olarak oluşur. Tüm düşüklerin yarısının nedeni bu kromozomal bozukluklardır. Özellikle erken haftalarda olan düşüklerde bu oran daha da artmaktadır. Bahsedilen kromozmal anormalliklerin çok az bir kısmı anne-baba kaynaklıdır. Çok büyük bir kısmı döllenme ve sonrasında kendiliğinden oluşan kromozomal anormalliklerdir.
- Konjenital anomaliler: Doğum öncesi dönemde bebekte anormal gelişime bağlı olarak oluşan gelişim hataları-fiziksel kusurlar diğer bir düşük nedenidir. Sebebi kromozomal ve genetik anormallikler olabildiği gibi, annenin kontrolsüz diabet gibi bir hastalığı, kullanılan ilaçlar,çevre kirliliği veya fark edilmeden alınan kimyasal maddeler gibi çevresel faktörlere bağlı olabilir.
- Rahim şekil bozuklukları: Rahim içi yapışıklıklar, doğumsal rahim şekil bozuklukları düşük riskini arttırabilmektedir
- Annenin var olan hastalıkları: Kontrolsüz diabet, tedavi edilmeyen tiroid bezi hastalıkları, polikistik overi olanlar, Cushing sendromu veya Lupus hastalığı olanlar veya gebelik döneminde bazı enfeksyon hastalıklarını geçirenlerde düşük riski fazladır.
- Açıklanamayan nedenler: Yukarıda sayılanlar gibi düşük nedenleri bilinmekle birlikte düşük yapan bazı gebelerde de herhangi açıklayıcı bir neden bulunmayabilmektedir. Bu düşüklerinin herhangi bir nedeni olmadığı anlamına gemlememektedir. Sadece günümüz bilgisi ve imkanları ile bu düşüklerin nedeninin açıklanamadığını ifade etmektedir