Doğumda bebeğin göbek kordonundan elde edilen kanda ileride hayat kurtarabilecek potansiyele sahip kök hücreler bulunduğu bilinmektedir.
Bebek göbek kordonundaki kandan elde edilen kök hücreler, çocuk ve genç yetişkinlerde kan, bağışıklık sistemi ve bazı metabolik depo hastalıklarının tedavisinde klasik kemik iliğinden elde edilen kök hücre nakillerine bir alternatif olmuştur. 1988 yılındaki ilk göbek kordonu kök hücre naklinden sonra çeşitli kanser ve genetik hastalıkların tedavisi için binlerce nakil yapılmıştır.
Göbek kordon kanının kemik iliğinden elde edilen kök hücrelere göre bazı avantajları bulunur. Bunlar : 1- Daha kolay elde edilmesi 2- Vericiye ek yük getirmemesi 3- Kemik iliği veya kanda dolaşan kök hücrelerle yapılacak nakilde tam doku uyumu gerekirken, kordon kanından elde edilen kök hücre nakillerinde bu uyumun tam olması gerekmemesi 4-Kordon kanı kök hücreleri ile yapılan nakillerde daha az doku reddi olmasıdır.
Kordon Kanı Nasıl Saklanır ?
Kordon kanı iki farklı şekilde saklanabilir. Bunlardan birincisi kişisel bankalama olarak bilinen, ileride hastanın kendisi tarafından kullanılmak üzere saklanması, diğeri ise aynen kan bankaları gibi tüm halkın kullanımına açık olarak saklanmasıdır.
Kordon Kanını saklamalı mıyım ?
Dünyadaki çeşitli dernekler ve çalışma gruplarının kordon kanı saklanması ile ilgili vardığı ortak sonuç ve öneriler şöyledir:
Kordon kanından elde edilen kök hücreler aynı kişinin kanser ve genetik hastalıklarının tedavisinde kullanılamaz çünkü bu kök hücrelerde de aynı genetik ya da kansere yol açan bozukluk bulunacaktır.
Günümüz bilgi ve verilerine göre kişisel kullanım amaçlı rutin kordon kanı saklanması önerilmemektedir. Kordon kanı biyolojik sigorta olarak görülmemelidir.
Güncel olarak kordon kanı saklanması önerilen durumlar belirli bazı genetik, hematolojik ve kanser hastalıkları ile sınırlıdır.
Kişisel kullanım için kordon kanı saklanması aile üyelerinde bu kök hücrelerden faydalanılabilecek bilinen genetik veya kanser hastalığı olduğunda düşünülebilir.
Tüm halkın kullanımı için genel kordon kanı bankacılığı nakil, immün terapi ve benzeri tıbbi kullanımlar için önerilir. Kordon kanının kişinin kendisinden çok kardeşi ya da başkaları tarafından kullanılma ihtimali vardır.
Kordon kanı saklanması hakkında bilgi edinmek isteyen çiftler, kişisel ve halka açık saklama ve işlemlerin avantaj ve dezavantajları konusunda bilgilendirilir.
Kordon kanı alınmasının zor, komplike olmuş doğumlarda önerilmez.
Kök hücre ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. İlerleyen yıllarda daha farklı hastalık ve durumlarda kullanım alanının genişlemesi ya da ortadan kalkması olasıdır.
Ancak günümüzdeki bilimsel veriler doğrultusunda güncel öneriler bu şekildedir. Bu öneriler doğrultusunda kordon kanı saklanması ile ilgili karar size aittir.
Sağlıklı günler dilerim
Op. Dr. Ferhan Sönmez