Gebelikte Grip Aşısı Yapılmalı mı ?
Gebe ve yeni doğum yapmış kadınlar gribe yakalandıklarında diğer kişilerden daha ciddi hastalık geçirme ve ölüm riskine sahiptirler.
Bu nedenle gebelik haftasına bakılmaksızın tüm gebelerin inaktive ( canlı olmayan ) grip aşıları ile aşılanmaları önerilmektedir. Benzer şekilde grip şüphesi bulunan gebelerin tedavisi hamilelik gerekçesiyle hiçbir şekilde ertelenmemelidir.
Gribe yakalanmam bebeğime zarar verir mi ?
Grip virüsünün ( influensa ) anne karnındaki bebeğe geçip geçmediği net değildir. Nadir de olsa bebeğe geçebildiği gösterilmiştir. Ancak anne adayı grip geçirdiğinde, virüs bebeğe geçmese de gribal hastalığın bebek üzerinde olumsuz sonuçları olabilir.
Yapılan araştırmalarda ilk üç ayda grip veya grip benzeri hastalıklar geçiren gebelerin doğumsal bazı özürlüklere sahip çocuk doğurma risklerinin 2 kat kadar arttığı gösterilmiştir. Grip enfeksiyonunun en önemli belirtisi olan yüksek ateş, doğumsal özürlülük sıklığının artmasının ve istenmeyen gebelik sonuçlarının başlıca nedenidir. Uygun ateş düşürücü kullanımı ile bu riskin azaldığı görülmüştür.
Gribal enfeksiyon geçiren gebelerde; düşük, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma ve anne karnında bebek kaybı gibi istenmeyen gebelik sonuçlarının daha sık görülebildiği anlaşılmıştır.
Grip aşısının faydaları nelerdir ?
2004 yılından beri pek çok bilimsel kuruluş gebe ve yeni doğum yapmış kadınların uygun grip aşıları ile aşılanmasını önermektedir. Bu aşıların inaktive (cansız ) aşı olmasına dikkat edilmelidir.
Grip aşısının gebelikte geçirilecek grip ve grip benzeri hastalık riskini % 25-90 arasında azaltabilmektedir. Benzer şekilde gribe bağlı hastaneye yatış ihtiyacını da %40 oranında azaltabilmektedir.
Grip aşısı, aynı zamanda gribal enfeksiyonlara bağlı ölü doğum, düşük doğu ağırlıklı bebek doğurma ve erken doğum gibi istenmeyen gebelik sonuçlarının riskini da azaltabilmektedir. Grip aşısı yaptıran annelerin bebeklerinde de doğum sonrasında gribal enfeksiyona yakalanma riski azalmaktadır.
Gebelikte Grip Aşısı Güvenli mi ?
Anne adaylarının en büyük endişesi yapılan aşıların bebeğe bir zararı olup olmadığıdır. Şimdiye kadar yapılan pek çok çalışma, gebelikte yapılan cansız grip aşısının anne ve bebek üzerinde istenmeyen sonuçlara yol açmadığı yönündedir.
Son olarak unutulmamalıdır ki hiçbir aşının olmadığı gibi grip ( infuenza ) aşısının da koruyuculuğu %100 değildir. Grip aşısı yaptırsanız da gribal enfeksiyon geçirebilirsiniz. Gribal enfeksiyon belirtilerinin varlığında doktora başvurmayı ve nasıl olsa aşılandım gerekçesiyle tedavinizi geciktirmeyin.
Sağlıklı günler dilerim
Op. Dr. Ferhan Sönmez