- Her şeyden önce dikkat edilmesi gereken nokta tüm bitki ve çaylarını tüketirken miktarın abartılmamasıdır. Normal ölçüde kullanılan bitki ve çaylardan genellikle sorun yaşanmazken, sık sık ve yoğun miktarda bazı bitkilerin tüketilmesi gebeliğin sürdürülmesini zorlaştırır.
- Özellikle ilk üç ay bir nedene bağlı olmaksızın düşükler meydana gelebildiğinden, anne adayları gerek ilaç gerekse bitki çayı tüketmeden önce mutlaka sağlık kurumuna danışmalılar.
- Aşırı siyah çay içimi, gıdalarda bulunan faydalı maddelerin vücut tarafından emilimini ve kullanımını azaltır. Bu nedenle abartmamak kaydıyla siyah çay günde 2-3 çay bardağı tüketilebilir. Çayı açık ve limonlu olarak, yemeklerden 1 saat sonra içmeniz kansızlık yapmaması açısından faydalı olacaktır.
- Şeker yerine bal ilave etmek, bitki çaylarında toplam antioksidan kapasitesini artırır.
- Bitki çayları ışıkta bozulacağından karanlık yerde saklanmalıdır.
- Bitki çayları güvenilir kaynaklardan temin edilmeli. Ambalajsız ürünler, bilgi sahibi olmadan doğadan toplanan çeşitli bitkiler, benzer bitkilerle karışmış olabileceği için tercih edilmemeli. Bir bitkinin birçok türü olup sağlığa yararlı olmayan türleri de olabileceği göz ardı edilmemeli ve faydalı olan türe dikkat edilerek kullanılmalı.
- Miktar kesinlikle abartılmamalı. Günde 2 fincanı geçmemeli. Bitki çaylarının tedavi edici değil sağlığı koruyucu etkisi olduğu unutulmamalıdır.
- Çayların birbirleri ve ilaçlar ile etkileşebileceği dikkate alınmalı. Bu nedenle bitki çayları karıştırılarak içilmemeli. Kronik hastalığı olan veya düzenli ilaç kullanan gebeler, bitki çayı içmeden önce mutlaka sağlık kurumuna, gebeliğinizi takip eden uzmana veya diyetisyene danışılmalı.
- Adaçayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, ahududu gibi çaylar sıkça tüketildiklerinde gebelikte düşük ve kanama riskini artırmaktadır. Yine Fesleğen, biberiye, lavanta, yaban mersini, sarı kantaron, melisa yaprağı, kedi otu, oğul otu, aloevera, karahindiba gibi bitkisel çaylar da düşük, kanama ve erken doğum riskini artırabilmektedir.
Gebelikte Çay Tüketimi
Bursa Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Ferhan Sönmez > Gebelik Takibi Doğum > Gebelikte Çay Tüketimi