Laparoskopi
Karın içerisinde gelişen çeşitli durumların teşhis ya da tedavisi için kullanılan minimal invazif cerrahi bir yöntemdir. Endoskop adı verilen ucuna çok ince bir kameranın yerleştirildiği uzun bir çubuk veya tüp benzeri bir cerrahi alet ile karın ön duvarından yapılan küçük bir kesi ile karın içine girilmesi ve buradaki organların görüntülenmesi ve gerektiğinde cerrahi müdahale yapılmasına olanak sağlayan ‘kapalı ameliyat’ olarak da adlandırılan yöntemdir.
Geleneksel “açık” ameliyatta ( laparatomi ) cerrah, batına girmek için tek ve büyük bir kesi kullanır ( 10 cm ve üzerinde) . Laparoskopik cerrahide ise birden fazla ve küçük çapta (0.5 – 1 cm) birkaç kesi kullanılır. Her kesiye “port” denir. Her porta trokar olarak bilinen tüp şeklinde bir alet yerleştirilir. İşlem sırasında trokarların içinden özel aletler ve kamera geçmektedir. İşlem başlangıcında, cerrahın çalışma ve görüntüleme alanını sağlamak için karın, karbondioksit gazı ile şişirilir. Laparoskopi, karın boşluğundan görüntüleri ameliyat odasındaki yüksek çözünürlüklü video monitörlerine iletir. Operasyon sırasında, cerrah monitörden karna ait ayrıntılı görüntülerini izler. Bu sistem, cerrahın daha az kesiyle geleneksel açık ameliyat ile aynı işlemleri yapmasına izin verir.
- Tanısal laparoskopi:Nedeni tespit edilemeyen bir hastalığın teşhisi için yapılır. Yani sadece tanı konulması amaçlanır.
- Operatif ( Cerrahi ) Laparoskopi: Muayene ve görüntüleme teknikleri ile saptanan bir hastalığın tedavisi için çeşitli ameliyatların laparoskopik ( kapalı ) yöntem kullanarak yapılmasıdır.
Kadın Hastalıklarında Hangi Ameliyatlar Endoskopik ( Kapalı ) Olarak yapılabilir ?
Kadın hastalıklarında yapılan ameliyatların çok büyük bir kısmı endoskopik (kapalı ameliyat) olarak yapılabilir. Bunlardan bazılarını sayacak olursak. Rahim ve yumurtalıkların alınması ( Laparoskopik Histerektomi), miyom çıkarılması ( laparoskopik miyomektomi ), yumurtalık kistlerinin çıkarılması ( laparoskopik kistektomi), rahim içerisinin incelenmesi ve bu bölgedeki hastalıkların tedavisi ( diagnostik ve operatif histeroskopi ) dış gebelik (ektopik gebelik ) ameliyatları, bazı kanser ameliyatları, bazı idrar kaçırma ameliyatları vb.
Endoskopik işlemlerin avantajları nelerdir ?
- Vücudunuza daha küçük kesiler yapılır.
- Hastanede yatış süresi daha kısadır.
- Ameliyat sonrası daha az ağrı hisseder ve daha çabuk ayağa kalkarsınız.
- Ameliyat sonrası günlük yaşamınıza ve işinize daha çabuk dönebilirsiniz.
- Karın içerisinde daha az yapışıklığa yol açar.