Miyom nedir ?
Miyomlar rahimde oluşan iyi huylu urlardır. Rahim içine veya rahim dışına doğru büyüyebilirler. Genel olarak kötü huylu olmadıkları ve kansere dönüşmedikleri kabul edilir. Ama bazen rahimde oluşan kötü huylu urlardan ayrımları zor olabilir. Oldukça sık görülen urlardır; öyle ki yaşamları boyunca her 10 kadından 8 tanesinde miyom gelişecektir. Her hangi bir şikayete yol açmayabileceği gibi; adet zamanında fazla kanama, adet zamanında veya her zaman kasık bölgesinde ağrı ya da baskı hissine ve bazen de gebe kalamama ile ilgili sıkıntılara neden olabilirler.
Neden Miyom oluşur?
Miyom oluşumuna neden olan sebepler bilinmemektedir ancak kadınlık hormonlarına cevap verdiği bilinmektedir. Ailesel geçişe neden olabilecek bazı genleri taşıyanlarda daha sık görülebildiği anlaşılmıştır. Zamanla bazı miyomlar büyüyebilirken bazıları da küçülebilir bunu önceden kestirebilmek mümkün değildir.
Miyom belirtileri nelerdir ?
Miyomların çok büyük kısmı küçüktür ve her hangi bir şikayete yol açmaz. Ama bazı kadınlarda çok uzun süren adet kanamaları ve kasık bölgesinde ağrı ve baskı hissine de yol açabilir.Myom boyutları mikroskopla görülebilecek kadar küçük olabildiği gibi tüm karın içini dolduracak kadar da büyük olabilir. Miyom boyutları veya sayısı arttıkça şikayete yol açma ihtimali artar. Miyomların yol açtığı şikayetler kadın menopoz dönemine girdiğinde azalma eğilimindedir.
Miyomların yol açtığı en sık görülen şikayetler:
-adet döneminde aşırı kanama ve buna bağlı olarak gelişebilecek kansızlık
– büyük miyomlar hamilelik benzeri karında şişkinlik, baskı hissi ve sık idrara çıkma
-kasık bölgesinde ağrı ve ağrılı adet dönemleri
-genelde infertiliteye neden olmadıkları bilinmekle birlikte; özellikle rahim içine doğru büyüyen miyomların gebeliği zorlaştırabildiği görülmüştür.
Miyom tanısı nasıl konulur?
Kadın doğum uzmanı tarafından yapılacak jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile çok yüksek doğruluk oranı ile miyom tanısı konulabilir.
Miyom tedavisi nasıl olur ?
Miyomların tedavi edilmesi gerekip gerekmediği sizin şikayetiniz olup olmamasına bağlıdır. Her miyomun tedavi edilmeye çalışılmasına gerek yoktur. Her hangi bir şikayetiniz yoksa sadece takip edilmesi yeterli olabilir. Şikayetiniz varsa hangi şikayetinizin daha ağır basıyorsa, yaşınıza, miyomların sayısına ve gebelik isteyip istememenize göre ilaç veya cerrahi tedavi seçenekleri mevcuttur. Miyomların kesin tedavisi cerrahi olarak miyomun ya da rahmin çıkarılmasıdır. Ancak cerrahi işlem yapılmadan önce amaç miyomları yok etmek olmamakla birlikte çeşitli ilaçlar kullanılarak miyomların yol açtığı şikayetler giderilmeye çalışılır. Bu amaçla çeşitli ilaçlar kullanılabilir.
Demir ilaçları: Miyomlar kanama nedeniyle kansızlığa yol açmışsa kansızlığı tedavi etmek için kullanılır. Miyomlar üzerine bir etkisi yoktur.
Ağrı kesiciler: Doktorunuzun önerdiği bazı ağrı kesiciler ( hepsi değil ) adet döneminizde kullanırsanız adet ağrınızı azalttığı gibi herkeste olmamakla birlikte kanama miktarını da azaltabilir.
Doğum kontrol hapları: Bu ilaçlar 2-3 aydan daha uzun sürelerde kullanıldığında miyomların sayısı ve boyutları üzerinde bir etkileri olmamakla birlikte; miyomlara bağlı olarak oluşan adet dönemindeki ağrı ve fazla kanamayı azaltabilirler.
Hormonlu spiral: Mirena olarak bilinen hormonlu rahim içi araç gebelik düşünmeyen hastalarda ağrı ve kanama miktarını azaltmak için kullanılabilir.
Üç aylık korunma iğnesi: Medroksiprogesteron asetat adlı hormon içeren esasen gebelikten korunma için kullanılan bir ilaç olmakla birlikte aşırı kanamayı azaltmak için kullanılabilir.
Traneksamik asit adı verilen oluşan kan pıhtılarının çözülmesini geciktiren ilaçlar da sadece adet döneminde kullanılırsa fazla miktarda olan adet kanamasını azaltabilir.
GnRH agonistleri adı verilen ve geçici menopoz yaratan ilaçlar miyom boyutlarını küçültmede etkilidir ancak uzun süre kullanılamaz ve etkileri geçicidir. Daha çok miyom boyutlarını küçültüp cerrahi olarak çıkartılmalarını kolaylaştırmak amacıyla kullanılırlar.
Miyomların cerrahi tedavisi:
Cerrahi tedavi şimdilik miyomlar için uygulanabilecek tek kesin tedavi yöntemidir. Ancak her zaman ilk ve tek tedavi yöntemi değildir. Cerrahi tedavi gerekebilecek durumlar şunlardır:
- Daha önce bahsedilen tedaviler ile şikayetleriniz geçmiyor ise
- Miyom boyutları ve sayısı çok hızlı artıyor ve şikayete yol açıyorsa
- İnfertilite tedavisi görüyor ve infertiliteyi açıklayacak miyom dışında başka bir neden bulunamıyor ve diğer tedavi yöntemleri ile gebe kalamıyorsanız
Miyom için uygulanabilecek cerrahi tedavi seçenekleri nelerdir ?
Miyomektomi ( miyom çıkarılması ameliyatı ): İleride çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda uygulanabilecek cerrahi tedavi seçeneğidir. Bu ameliyatta rahim alınmadan sadece miyomlar çıkarılır ve rahim onarılır. En önemli dezavantajı miyomektomi ameliyatı sonrası hastaların %10 ile %25 inde yeniden oluşan miyoma bağlı ameliyat gerekebilmesidir. Bu ameliyat açık ya da kapalı ameliyat olarak bilinen endoskopik işlemle ( laparoskopi-histeroskopi ) yapılabilir.
Histerektomi ( rahim alınması ameliyatı ): Bu ameliyatta rahim tümüyle çıkarılır. Yaşa ve başka şikayet olup olmaması durumuna göre yumurtalıklar ve rahim ağzı alınabilir de bırakılabilir de. Rahim alınma ameliyatı miyomlar için uygulanabilen tek kesin tedavi seçeneğidir. İleride çocuk sahip olmayı düşünmeyen hastalarda önerilen ameliyat şeklidir.
Görüldüğü gibi miyoma bağlı şikayetlerin tedavisinde çeşitli ilaç ve cerrahi tedavi seçenekleri mevcuttur. Sizin için hangi tedavinin uygun olduğuna şikayetlerinizin ciddiyetine, yaşınıza ve çocuk sahibi olmak isteyip istemediğinize göre hekiminizle görüşerek karar verebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.