Histeroskopi,rahim içerisine özel bir sıvı verilerek çok ince bir kamera ile rahim ağızından girilerek rahim boşluğunun değerlendirilmesidir. Rahim içinde polip, miyom gibi iyi huylu urlar, septum (perde) veya rahim şekil bozukluğu olup olmadığı konusunda tanı ve gerekirse tedavi imkanı sağlar.

Histeroskopi tanı amacıyla yapılan ofis histeroskopi ve tedavi amacıyla yapılan cerrahi – operatif histeroskopi olarak ikiye ayrılır. Ofis histeroskopi anestezi gerektirmeyen, genelde ağrılı olmayan sadece tanı koymak için yapılan işlem iken, operatif histeroskopi ameliyathane şartlarında anestezi altında hem tanı hem de tedavi amacıyla yapılan histeroskopi şeklidir. Her iki işlem de adet bitimini takip eden 4-5 gün içerisinde yapılır ve genelde hastanede kalmayı gerektirmez.

İnfertilite araştırılmasında Histeroskopi gerekir mi ?

İnfertilite tedavisinde öncelikle HSG (rahim filmi ) çekilir.Rahim filmi sonrası rahim içinde gebe kalmayı zorlaştırabilecek polip(et beni),miyom(ur), septum (perde)veya yapışıklıktan şüphe edilirse bu hastalıkların hem kesin tanısını koymak hem de gerekirse tedavi etmek için histeroskopi yapılması önerilir.