Gebelikle ilgili doktorunuzun özel bir kısıtlaması olmadığı sürece hava, deniz veya karayolu ile gebeliğinizin 36. Haftasına kadar yolculuk yapmanızda sakınca yoktur. Gebelikte seyahat etmek için en uygun dönem ikinci üç aydır ( 14 ile 28. Hafta arası ). Gebelikle ilgili çoğu istenmeyen problemler 1. Ve 3. ayda sıktır. 14-28. Haftalar arasında ilk aylardaki bulantı kusmalar geçmiş ve son 3 aydaki kadar da çabuk yorulmadığınız için seyahatleriniz daha konforlu olur.

Gebelikte Hangi Durumlarda Yolculuk Yapılmamalıdır ?
Gebelikte seyahatin yasaklandığı başlıca durumlar şunlardır: Preeklampsi ( Gebelikte tansiyon yüksekliği-gebelik zehirlenmesi ), Erken membran rüptürü ( doğum zamanından önce su gelişi ), Preterm doğum ( zamanından önce doğum eyleminin başlaması ), plasenta previa ( gebelikte bebeğin eşinin rahim ağzını kapatması dolayısı ile kanama olması ). Ayrıca çoğul gebeliğiniz varsa seyahat sizin için uygun olmayabilir.

Gebelikte Derin Ven Trombozu (DVT) nedir ?
Derin ven trombozu; toplardamarlarınızda (özellikle bacaklarda) kan pıhtısı oluşması ve bazen bu pıhtıların başta akciğer gibi diğer organlara doğru yer değiştirmesi ve buradaki damarları tıkaması durumudur. Hayati tehlike yaratan bir duruma dönüşebilir. Gebeliğin kendisi bu riski arttırdığı gibi gebelikte uzun süre oturmak ve hareketsiz kalmak da DVT riskinizi arttırır. Bu nedenle tüm seyahatlerde dikkat edilmesi gereken ortak öneriler vardır.

1-Bol sıvı tüketin
2-Üstünüze uyan bol, rahat kıyafetler giyin
3- Seyahat süresince sık sık mola verip yürüyüşler yapın Kara Yolculuğu

Özel otomobil, otobüs veya tren ile seyahatinizde dikkat etmeniz gereken bazı hususlar:  Son altı haftaya kadar otomobil kullanılabilir. Emniyet kemerlerinin annenin göğsünden çapraz olarak, yatay kemerin ise leğen kemiği çıkıntılarının altından takılması gerekir.

 Hava yastıkları açık olmalıdır.

 Mümkün olduğunca kısa yolculuklar olmalı ve yolculuk boyunca sık sık mola verilip kısa yürüyüşler yapılmalıdır.

 Otobüs veya tren ile seyahat edilecekse daha kısa seyahatler tercih edilmelidir ( 5-6 saati geçmeyecek şekilde ). Hareket halinde mümkün olduğunca ayakta bulunulmamalıdır. Molalarda mutlaka yürüyüş yapılmalı ve otobüs ve tren içinde ayaklarınızı hareket ettirerek küçük egzersizler yapmalısınız.

Hava yolu ile seyahat
Hava yolu ile seyahat edecek gebelerden hava yolu şirketleri 28. Gebelik haftasından sonra seyahat etmelerinde sakınca olmadığına dair doktor raporu istemektedir. Havayolu şirketleri değişik politikalar izleyebilirler. Bu nedenle seyahat edilecek şirketin gebe yolcularla ilgili uyarılarını okumanızda yarar vardır. Genel olarak 36. Haftaya kadar seyahatlerinizi tamamlamaya özen gösterin çünkü çoğu hava yolu şirketi 36. Gebelik haftasından sonra gebelerin uçuş yapmasına izin vermez. Uçuş esnasında mümkünse koridora yakın yerde oturun ve izin verilen durumlarda yürüyüş yapın. Emniyet kemerinizi leğen kemiği çıkıntıların altından takınız. Uçakta tahmininizden daha fazla sıvı kaybedeceğinizden bol sıvı almaya dikkat edin. Gazlı ve gaz yapıcı yiyecek içeceklerden uzak durun yüksek irtifada size rahatsızlık verebilir.

Sağlıklı günler, iyi yolculuklar dilerim
Op. Dr. Ferhan Sönmez