Korona virüs hastalığı ilk kez Çin’in bir bölgesinde ortaya çıkan ve sonrasında tüm dünyaya yayılarak küresel salgına yol açan ciddi solunum sistemi hastalıklarına yol açan yüksek bulaşıcılığa sahip bir hastalıktır.
Genellikle grip hastalığı gibi belirtiler verir ve grip gibi bulaşır ancak farklı olarak virüsün bulaştığı yerlere temas etmek ile de bulaşabildiği bilinmektedir ve gribal hastalıktan çok daha ciddi sorunlara yol açabilir.
En sık görülen belirtiler ateş, öksürük, kırgınlık, kas ağrısı ve solunum güçlüğüdür. Çok hafif farkına varılmadan geçirilebileceği gibi hastaneye yatmayı ve yoğun bakıma ihtiyaç duyulacak düzeyde ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir.
Çocuk ve genç yaştaki hastalar bu hastalığı daha hafif belirtiler ile daha sıkıntısız geçirme eğiliminde iken ne yazık ki ileri yaştaki hastalarda daha ağır ve ölümcül olabilmektedir.
Yurtdışından gelen veya hastalık tanısı olanlarla temas eden edenlerde görülme riski daha fazladır. Şimdilik en önemli konu bu hastalığa yakalanmamak için koruyucu önlemler almaktır. Aşı çalışmaları devam etmekle birlikte şimdilik bulunmuş bir aşısı yoktur.
Temas riskini azaltmak için en önemlisi mümkün olduğunca evden çıkmamak, yoğun kalabalık kapalı ortamlarda bulunmamaktır. Diğer alınabilecek tedbir özellikle dışarıdan eve gelindiğinde ellerimizi sabunla en az 20 saniye boyunca yıkamaktır.
Yurt dışından gelenler, hasta kişi ile temas edenler ve hastalık şüphesi bulunanların en az 14 gün boyunca kendilerini diğer insanlardan izole etmeleri önerilir.
Mümkün olduğunca elinizle yüzünüze, burnunuza ve gözlerinize dokunmamaya çalışın. Hasta değilseniz maske kullanmanız önerilmez. Yüz maskesi sadece hasta olan kişilerin diğer kişilere bulaştırmaması için etkilidir. Gebelikte Korona virüs hastalığı ile ilgili ne yazık ki çok az bilgi vardır.
Gebe olmanız hastalığa yakalanma riskinizi veya hastalığın seyrini değiştirmez. Anne adaylarını en büyük endişesi tabi ki bu  hastalığın bebeklerine geçip geçmediğidir. Şimdilik eldeki verilere göre hasta anne adaylarının bebeklerine bu hastalığı  geçirmediği şeklindedir. Doğum sonrası ise nadir de olsa anneden bebeğe geçiş söz konusu olabilir. Hastalık durumunda tedavi gebe olmayan insanlardaki gibidir.
Gebelik takiplerinizi aksatmayın ancak gereksiz hastane ziyaretlerinden de kaçının. Gebe hastalar da diğer tüm insanlar gibi aynı tedbirleri almalıdır.
Sağlıklı günler dilerim.