Vajina genişlemesinin nedenleri nelerdir ?

Vajina ilerleyen yaş, normal doğum, cinsel ilişki, bağ dokusu bozuklukları gibi nedenler sonucunda genişleyebilir.

Vajinanın genişlemesinde en önemli etken yapılan vajinal doğumlardır. Her doğum sonrasında bir miktar genişleme olması kaçınılmazdır. Kişinin bağ dokusu yapısı, yapılan doğum sayısı ve doğum sürecine bağlı olarak değişken derecelerde genişleme olabilir.

Çoğu kişide bir sıkıntı yaratmazken bazı kadınlarda yeteri cinsel haz almama veya ilişki sırasında rahatsız edici ses gelmesi nedeniyle özgüven kaybı oluşabilir.

Vajinoplasti nedir ?

Genişleyen vajinanın yeniden eski sıkılığını kazandırmak amacıyla yapılan ameliyatlara “vajina daraltma ameliyatı veya vajinoplasti operasyonu” adı verilmektedir.

Cerrahi işlemden önce hastalarımıza Kegel egzersizleri denilen o bölgedeki kasları çalıştıran bazı egzersizlikler verilerek şikayetleri azaltılmaya çalışılır. Yeteri fayda sağlanamayanlarda cerrahi seçenek sunulur.

Cerrahi işlemde vajına bölgesinin belli bölgelerine kesi yapılarak doku çıkarılması ve bu dokuların birbirine yaklaştırılması ile o bölgede istenen daralma sağlanabilir. Operasyondan sonra 3-4 hafta cinsel ilişki yasaklanır

Ameliyat dışında başka seçenek var mı ?

Vajina daraltmada cerrahi operasyon dışında, radyofrekans ya da lazer dediğimiz sistemler de kullanılabilmektedir. Başarı oranları cerrahiden daha azdır.

Başka ameliyatlar ile birlikte yapılabilir mi ?

Eş zamanlı olarak bazen vajina ve çevresindeki dokuların gevşekliği nedeniyle idrar kaçırma ve idrar kesesi veya rahimde sarkma gibi başka rahatsızlıklar (  sistosel-uterin prolasus) da eşlik edebilir ve vajinoplasti ile birlikte bu rahatsızlıkların tedavisi için de işlem  yapılabilir.

Vajinoplasti operasyonu sonrası normal doğum yapabilirmiyim?

Vajinoplasti yapılmış olması vajinal doğuma engel bir durum olmamakla birlikte her doğumdan sonra vajinanın mutlaka bir miktar esneyeceği ve gevşeyebileceğini de gözönünde bulundurarak vajinoplasti işleminin doğum sonuna ertelenmesi uygun olur.